Herman van Veen

Vrijwel iedereen kent Herman van Veen als cabaretier, componist en muzikant. Wat sommige mensen niet weten is dat er achter het in 1945 in Utrecht geboren multitalent ook een begenadigd kunstschilder schuilgaat. Zijn doeken zijn te zien in een aantal Europese musea en galeries. Tot 17 mei 2016 is een deel van zijn werk te zien in de O L Vrouwegalerie aan het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht.

‘Afdrukken van de ziel’, zou je zijn werk kunnen noemen ,werk dat voornamelijk monochroom abstract is. Van Veen begon zestien jaar geleden met schilderen. Als hij in zijn atelier aan het werk is, is er zelden iemand anders aanwezig. Mensen die Herman goed kennen en hem wél aan het werk hebben gezien, zeggen dat het intrigerend is om te zien hoe onder Van Veens handen een schilderij tot stand komt. Ze vergelijken het met een voorstelling, een lied of een tekst. ,,Hij werkt aan een schilderij zoals hij zingt en speelt, onverstoorbaar en urenlang in grote concentratie, soms bijna buiten adem, om die ene streek aan te brengen die op de ene of andere manier nog nodig was.”

De zanger, schrijver en dus ook schilder doet geregeld afstand van een doek, zij het steeds weer met terughoudendheid en een licht gevoel van spijt. Een paar jaar geleden wilde een Oostenrijkse kunstverzamelaar drie grote schilderijen van hem kopen, en vroeg wat hij moest betalen als hij ze alle drie zou willen hebben. ,,Geef ervoor wat het je waard is”, zei Herman. De man antwoordde: ,,Meneer Van Veen, dat is me te duur”, hij kocht ze alle drie.